KOLEKSI MY MANJA:

pic nameboys wear
boys wear

10 April 2011

Tutorial 1 : Dress Manja Ain 2

Salam kawan2....manja nak bg tutorial jahit dress ala2 smoking yg cute ni....percuma!!..dress tu cam gambar kt bawah ni...ok tak...senang je nak wat...follow jek step nyer...







Step nyer :-
1) Gunting kain mcm ni...
Panjang/labuh kain ni ikut ukuran dr dada ke lutut. Lebar kain kain lak ikut je lebar kain asal..mcm ni lerang 45.

2) Jahit kelim kat bhgn atas dan bawah kain tu...
kelim kt bhgn atas kecil mcm ni..

Jahitkan kelim mcm ni.

Kelim kt bhgn. bawah besar skit dr bhgn atas tadi.

3) Pastu jahitkan kedut2. Guna benang getah bg benang bawah sementara benang biasa bg benang atas...benang getah tu leh beli kt mana2 kedai jual aksessori jahitan ni..jahit mcm ni...
Benang getah kat bawah, benang biasa kt atas.

4) Jahitkan kedut2 tu sebanyak 3 hingga 4 baris...


5) Kedutkan dengan cara menarik benang getah di bahagian bawah..sambil menarik kain utk menjadikannya berkedut-kedut mcm ni...



6) Hasilnya seperti ini...



7) Sebelum cantumkan check dulu saiz lebar badan..agak2 sesuai dgn saiz badan yg sepatutnya..


8) Jahitkan tepi2 kain utk cantumkannya...







9) Kemudian...buatkan tali kt bahu pula...gunting dua kain kecil mcm ni...


10) Kemudian..jahitkan kelim kt kedua2 tepi kain utk tali bahu tu..




11) Pastu..jahitkan kedut utk tali bahu tu, kt tengah2...ikut je cara mcm jahit kedut utk baju tadi...mcm ni...


12) Jahitkan kedua-dua tali bahu tadi kt baju...




13) Tadaaaaa......dah siap...senang je kann...
Model utk baju ni lom pandai possing lagi...boleh la yekk...

03 April 2011

Jom Belajar Buat Gaun Si Manja Anda!!

Salam semua...dapatkan nota cara-cara menjahit gaun untuk si manja anda yang simple..mudah dipelajari dan difahami... Dapatkannya secara online..Murah je.. 

RM5.00

Untuk Tempahan Sila Call @ SMS kami di  Talian
YATI : 0193412939

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...